Entrevista completa de la darrera publicada a la Revista CRAE 

Finalment comencen les obres del pont de Falconera. Tot i així, el seu grup no acaba d’estar d’acord amb com es fa, oi?

Cert, per fi comença una obra inajornable, atès el perill imminent de col·lapse. No estem d’acord amb la manca d’ambició amb que s’afronta aquesta renovació. S’hauria d’haver aprofitat per iniciar un procés de renovació total dels ponts per afrontar les conseqüències de l’emergència climàtica. I de retruc, aprofitant els fonts europeus Next Generation, convertir aquests ponts en un atractiu turístic més del municipi. Estarem molt pendents de l’execució d’aquesta obra. Cada setmana farem una visita d’obres.

Una de les conclusions recurrents als seus col·loquis mensuals és que a l’Ajuntament li falta personal i una bona reorganització, en canvi, hi ha una gran plantilla i just durant aquesta legislatura s’ha treballat en la catalogació de llocs de treball. Què creu que falla?

El que falla estrepitosament és el lideratge polític. No n’hi ha! Sobre l’alcalde i cadascun dels regidors de Govern recau la responsabilitat de coordinar el personal de les seves àrees, fent-los sentir escoltats i valorats, motivant-los, i també fent-los complir amb les seves obligacions. Hi ha àrees completament desestructurades amb el personal desmoralitzat i desmotivat, o pitjor, personal que troba a faltar el lideratge polític del seu regidor. El Govern amaga el cap sota l’ala davant dels profunds problemes d’organització. I ara, després d’onze anys d’haver-se iniciat, s’ha aprovat una valoració de llocs de treball que no s’ajusta a la realitat, fent evident que no hi ha lideratge polític. Si el resultat, després d’onze anys, és aquest, puc afirmar que és un resultat dolent.

En el darrer col·loqui que van organitzar, sobre patrimoni històric, el Dr. Miquel Orós va explicar el gran patrimoni amagat que té el nucli històric de Castelló d’Empúries. Es podria actuar per fer-lo més visible?

Si! De les llargues converses i hores de treball que he compartit amb ell he reforçat el meu convenciment que és urgent catalogar, recuperar i conservar i mostrar l’immens patrimoni històric de la comtal vila. Si la propera legislatura en Miquel pogués liderar el Departament de Patrimoni Històric ho faríem realitat En Miquel té profunds coneixements de les joies amagades de la vila, ambició i capacitat per aconseguir els recursos econòmics necessaris per a la seva recuperació, gràcies a l’experiència acumulada en els projectes de cooperació internacional en que participa. I la voluntat i capacitat de reorganitzar i coordinar els espais de conservació i exhibició, a partir d’una revisió del funcionament del Museu d’Història Medieval de la Cúria Presó. Des del Museu convidarem els agents privats, com per exemple la Sinagoga Puig Mercadal, a integrar-se coordinadament i voluntàriament a aquest projecte engrescador. Amb un objectiu ben clar, situar Castelló d’Empúries al nivell de les ciutats amb història més visitades d’Europa.

Cada vegada hi ha més comerços tancats al centre històric de Castelló. Això té solució?

I tant! Pensem que la solució té quatre potes. Actualitzar el Pla d’Usos del Centre Històric; recuperar patrimoni històric; política d’habitatge ambiciosa; i acostar el Parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà al centre. Actualització immediata del Pla d’Usos del Centre Històric amb la participació de tots els agents implicats: comerciants, propietaris i veïns. La recuperació del patrimoni històric en els termes que hem dit. La Masoveria Urbana com a solució per revitalitzar el centre ha fracassat. Proposem la creació d’una fundació, a l’estil del que tenim per a gestionar l’Asil Toribi Duran, que acompanyés els joves en la constitució de Cooperatives per a la construcció d’habitatge en règim de propietat en el centre històric. L’Ajuntament hi posaria el tècnic de d’Habitatge, proporcionaria el solar on construir petits edificis i vetllaria perquè les obres arribessin a bon port i amb un finançament qualificat. I finalment acostar el parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà al Centre amb la construcció de l’Estany de la Vila, un projecte que va néixer la legislatura 2015-2019 i que la por i la manca de lideratge polític ha deixat en un calaix. Aquest projecte faria que molts visitants del Cortalet vinguessin a Castelló d’Empúries en comptes de marxar cap a Sant Pere Pescador. Faríem bullir el centre històric.

I ara també ha tancat el túnel del vent, un dels serveis que podien atreure gent en temporada baixa. Creu que es notarà l’efecte?

Ja es nota. Ho lamento profundament perquè era un element més dels que situava Empuriabrava al mapa. La capacitat municipal per aturar aquest tancament provisional és molt escassa. Però això ens ha de fer veure que el Departament de Promoció Econòmica i Turisme ha d’estar més a prop de les empreses que donen vida al municipi. L’Eix troncal de l’activitat econòmica i social del municipi és el turisme. Desenvoluparem sense més demora l’Agència de Promoció i Turisme, és en aquest marc on la part privada i l’Ajuntament trobarà les complicitats necessàries perquè les polítiques siguin eficaces de veritat i no es malgastin els recursos municipals. Només així es podríem evitar tancaments com aquest.