Magazine

Ruben Rubio: "Empuriabrava representa els valors ecològics de la nostra empresa"

Avui entrevistem a Ruben Rubio Loriente gerent i inversor de Vida Water Technology, empresa dedicada al desenvolupament i a la fabricació d’equipaments de sostenibilitat ecològica i de la salut, relacionat amb el tractament de l’aigua.

-Com neix Vida Water Technology?

Som la segona generació en la fabricació i comercialització d’equipaments de l’aigua i desinfecció . Neix amb la idea de dissenyar i produir tecnologia innovadora sempre relacionat amb la salut i la sostenibilitat mig ambiental.

-Per què heu triat Empuriabrava com a seu de la vostra empresa?

Empuriabrava representa els valors ecològics de la nostra empresa. Aquesta localitat es troba envoltada d’un parc natural i presumeix de ser una de les reserves naturals úniques en el món. La filosofia de la nostra empresa és 100% mediambiental apostant pels productes que promouen la sostenibilitat i la no contaminació, pel que creem és un lloc idoni per a desenvolupar les nostres tecnologies.

-De quina manera la vostra empresa ha aconseguit innovar en les tecnologies de sostenibilitat i medi ambient?

No solament hem dissenyat sistemes de filtració per a millorar l’aigua sinó que estudiant l’aigua amb les tecnologies que hem dissenyat aconseguim agregar propietats saludables a l’aigua a través de l’Hidrogen dissolt, millorant la composició de l’aigua i beneficiant la salut del qual la beu. Una altra de les innovacions són el disseny i fabricació dels equips de neteja a través de la desinfecció de l’aigua ozó. Sent aquesta desinfecció eficaç, ecològica i innòcua per a l’ésser humà.

-Per què la vostra empresa ha decidit apostar per la innovació?

A causa de la globalització que vivim en aquests últims anys i la proliferació de productes i fabricants de baix cost, principalment en Ásia, va fer que apostéssim per la innovació i diferenciació dels nostres productes per a continuar sent una opció interessant en el mercat.

-Ha estat la innovació la clau de l’èxit de la vostra evolució?

No solament la innovació, sinó també l’optimització de costos. Per a això vam fer el pas d’obrir la nostra pròpia planta de producció en Ásia fa 12 anys.

-Com va ser l’experiència empresarial d’obrir una planta productiva en l’altre costat del món?

Ha estat un repte tant personal com professional a causa de la diferència cultural, d’idioma i maneres de treballar molt diferents a les occidentals. El nostre projecte sempre s’ha basat en l’alta tecnologia i qualitat i han estat desafiaments en un país on prima la producció massiva a baix cost.

-Llavors creieu que no és bona idea produir alta tecnologia i bona qualitat en països asiàtics?

No és això, tenim exemples d’indústries d’alta tecnologia com són Apple, BMW, General Electric,…que fabriquen amb èxit en aquests països. Potser el repte per a nosaltres va ser que una pime aconseguís produir amb qualitat i tecnologia com aquestes grans empreses, en un mercat que afavoreix les grans corporacions i grans volums. La clau va ser arribar a acords avantatjosos amb proveïdors i educar al nostre equip humà en protocols europeus de control de qualitat i producció.

-Podries dir-nos on es poden trobar els vostres productes?

Actualment el nostre mercat està molt atomitzat per tot el món. Ens trobem en Ásia, Amèrica, Països Àrabs, Europa i fins i tot Àfrica. També a nivell nacional.

-Com us ha afectat la pandèmia del Covid 19 en el vostre negoci?

Les dues gammes de productes que fabriquem principals han sofert una alta demanda durant aquesta pandèmia que estem vivint desgraciadament tots. Una de les gammes és l’aigua hidrogenada la qual té l’habilitat de reforçar el nostre sistema immunològic, i la segona gamma és l’aigua amb ozó que és un desinfectant molt efectiu contra els virus i bacteris.

-Com veieu el futur?

Afortunadament hi ha una nova tendència en molts països i cultures que es basa en la cura del medi ambient a través d’invertir en productes sostenibles, ecològics i saludables. Amb els nostres productes una família pot minimitzar o fins i tot reduir a pràcticament zero el desfet d’envasos de plàstic (aigua envasada, químics per a la neteja, etc.) pel que pensem que tenim cabuda en aquest futur.

-Veient que sou una empresa que invertiu en recerca i desenvolupament, us veieu recolzats al vostre país o localitat?

Hi ha una tendència política de presumir que el nostre país dóna suport a l’I+D, però en la pràctica les ajudes concedides a empreses que decideixen invertir en recerca i desenvolupament són molt pobres en comparació als nostres veïns europeus. L’I+D és una inversió a mitjà i llarg termini, i els governs tant a nivell nacional, provincial o municipal haurien de donar més facilitats i suports perquè la innovació romangui i afavoreixi la implantació de la indústria del futur al nostre país.