Article d'opinió

No tot s'hi val per encarar les eleccions amb avantatge

En el darrer Ple de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, celebrat dijous 26 de maig, el govern local d’ERC i CUP va aprovar, en solitari, un crèdit a llarg termini per import de 2.713.222,50 euros per fer front al finançament de projectes d’inversió. En la mateixa línia, va aprovar, també en solitud, la que suma ja la cinquena modificació de crèdits del pressupost 2022 en vigor, per un import total de 3.085.378’88 euros, que procedeixen del romanent de tresoreria. En total es mobilitzen 5.798.601,38 euros per a inversions l’últim any de la legislatura 2019-2023.

La votació final va fer evident l’aïllament del govern en aquestes propostes, ja que només els nou regidors d’ERC i CUP hi varen votar a favor, mentre que els vuit regidors de l’oposició hi vàrem votar en contra, coincidint tots en denunciar la manca de previsió, la mala gestió i l’oportunisme electoralista del govern, amb un dispendi inèdit per als contribuents del municipi.

Si bé tots els grups polítics de l’oposició podem compartir i, de fet, compartim algunes de les inversions finançades a través d’aquestes dues operacions de crèdit, la magnitud de les mateixes i la proximitat de les properes eleccions municipals de l’any 2023, recomanaven que la seva aprovació hagués estat precedida d’un esforç de negociació i empatia amb tots els grups municipals i comptar obligatòriament amb una majoria molt més àmplia que no pas la simple, que atorga un vot més que la resta. Però aquest esforç de negociació i d’empatia ni tan sols va començar. La primera notícia de les intencions del govern en aquestes propostes les vàrem conèixer a la comissió informativa prèvia al ple, sense marge per a la negociació.

Un altre punt a destacar és que els 3.085.378,38 euros procedents del romanent de tresoreria no tenen el seu origen en uns majors ingressos de l’Ajuntament, sinó que procedeixen de projectes que s’havien pressupostat, però que no es varen arribar a executar. És a dir, estem davant del mateix que critiquen els partits del govern municipal a l’estat espanyol, quan es coneix que l’execució pressupostària a Catalunya ha sigut del 35,7%, amb la diferència que aquí, a casa, pretenen fer-nos creure que aquest romanent és un èxit de gestió.

El vot unànime de tots els regidors de l’oposició a les propostes de crèdit va ser un vot de càstig a l’intent d’engany als ciutadans de Castelló.

Senyors regidors d’ERC i la CUP, no s’hi val tot per encarar les eleccions municipals amb avantatge. Des de l’oposició els hi hem dit ben clar i ben alt que estem aquí per vigilar que no facin trampes amb els diners.

Estem aquí per vetllar pels interessos de tots!  

 

Agustí Ayats.

Portaveu Som Empuriabrava i Castelló